Nenech se nachytat podvodníky

S podvodným prodejcem nebo kupujícím se bohužel dříve nebo později potká nejspíše každý, kdo obchoduje na internetovém bazaru. Tím, že to podvodníkům přináší obrovský zisk, jejich počet roste a jejich triky jsou důmyslnější. Buďte opatrní, dávejte pozor, s kým obchodujete a pokud zaznamenáte cokoli podezřelého, raději obchod zrušte. Přečtěte si rady a informace, jak odhalit podvodníka a vyhnout se problémům.

Na co si dát pozor

  • Pokaždé, když se druhá strana pokouší přesměrovat obchod mimo bazar, zbystřete. Obvykle je to proto, že ví, že správce stránky ho brzy zablokuje. Pokud vás dostane mimo bazar, vy si jeho zablokování pravděpodobně nevšimnete a zároveň nebude jeho blokací přerušena vaše komunikace.
  • Dříve podvodníci reagovali jen na inzeráty, u kterých byla uvedena vysoká cena (svatební šaty, kočárky). Dnes vás ale osloví u jakéhokoli inzerátu bez ohledu na cenu.
  • Zprávy od podvodníků jsou často psány lámanou češtinou nebo strojově překládány. Text jakoby nedává zcela smysl.
  • Poskytnete-li svůj email, neklikejte na odkazy, které vám přijdou. Jejich cílem je dostat vás na podvodnou stránkou, která byla vytvořena jen proto, aby vás oklamala a vylákala z vás důvěrné informace, např. číslo vaší platební karty včetně kontrolního kódu ze zadní strany. Také mohou obsahovat škodlivé kódy, které se vám nainstalují do počítače.
  • Všímejte si, na jaké internetové stránce se nacházíte. Jedním z ukazatelů, že stránka není bezpečná, je její adresa v linku. URL adresa by měla začínat písmeny https:/ - písmeno s na konci znamená “secure”, tedy zabezpečená stránka, nebo je na začátku řádku symbol zámečku.

  • Pokud uvádíte veřejně své telefonní číslo (např. pod inzerátem), podvodníci vás mohou kontaktovat jeho prostřednictvím (např. přes WhatsApp). Nereagujte.
  • Jestliže potřebujete vstoupit na stránky internetového bankovnictví nebo na stránky přepravce, raději napište internetovou adresu do prohlížeče sami.
  • Pokud si chcete ověřit, zda vám email přišel od instituce, která je ve zprávě uvedená, danou instituci oslovte a zeptejte se.
  • Aktualizujte si operační systém a používejte antivirový program.
  • Do svých účtů (nejen bankovních) se nepřihlašujte z veřejně přístupných nebo nedůvěryhodných počítačů, které nemáte pod kontrolou.

Jak takový podvodník může vypadat?

Snaha podvést vás a obohatit se na váš úkor může přijít od maminky na mateřské, která se dostala do těžké finanční situace, od člověka, který se podvody na internetu živí i od vysoce organizované skupiny.

Podvodný kupující:

1. Platba přes falešnou platební bránu

Kupující pošle odkaz na stránku, kde má prodávající zadat údaje ze své platební karty, aby buď potvrdil zaslání peněz za objednané zboží nebo i úhradu poštovného. Falešný kupující se tak dostane k údajům z vaší platební karty a následně i ke všem penězům, které jsou k ní vázané. Pokud máte povolený kontokorent, může jít i do mínusu.
NIKDY NIKOMU NESDĚLUJTE ÚDAJE ZE SVÉ PLATEBNÍ KARTY, zejména pak bezpečnostní třímístný kód ze zadní strany! Kupující ani žádná přepravní společnost tyto informace nepotřebují - hrozilo by jejich zneužití.

zdroj obr.: https://kreditni-karty.com/co-je-to-cvv-kod

2. Získání zboží bez reálné úhrady

Posílá-li vám druhá strana potvrzení o platbě (uložení peněz v úschovně) - mějte na paměti, že každá transakce se dá stornovat a každé potvrzení se dá zfalšovat.
Nejbezpečnější je proto nechat si poslat peníze na svůj účet a počkat, až platba naběhne, bez ohledu na to, jak moc kupující spěchá na odeslání.

3. Žebrání

Ženy na Modrém koníku jsou vždy ochotné pomoci a toho bohužel zneužívají podvodníci, kteří oslovují maminky s vymyšlenými příběhy. Jednou vás o pomoc údajně žádá maminka samoživitelka, jindy je to maminka s onkologickým onemocněním, příště to bude zase jiný příběh. Zprávu s žádostí o pomoc rozešlou desítkám prodávajících a na konci tak obdrží deset párů bot, několikery oteplováky, zimní bundy, čepice, šály a rukavice, hračky a výbava do školy, přestože žádali jen o boty na tělocvik pro syna. Umíme být totiž velmi soucitní.
Chcete-li pomáhat, využijte raději ověřené sbírky.

Podvodný prodejce:

1. Zboží si nechá zaplatit od více lidí

Podvodník vytvoří jeden nebo více lákavých inzerátů, kde nabízí super zboží za super cenu. Od každého zájemce si zboží nechá zaplatit. Takový inzerát je často smyšlený, fotky v inzerátu mohou být i kradené, stažené z internetu.
U těchto případů máte obvykle pocit, že musíte rychle zaplatit, aby jste o tu top nabídku nepřišli. Je to ale přesně naopak. Zpomalte a nákup promyslete. Komu se chystáte poslat peníze? Pokud o prodejci nic nevíte, neplaťte předem. Zkuste využít osobní převzetí zboží nebo dobírku. (Můžete předem zaplatit poštovné za dobírku, abyste prodejce ujistili, že máte v úmyslu balíček převzít. Nebo se můžete odkázat na svá pozitivní hodnocení v bazaru.)

2. Nepošle zaplacené zboží

Prodávající, který už nějakou dobu v bazaru prodává, se dostane do těžké finanční situace a nepošle zboží, které jste mu zaplatili.
Důsledně čtěte hodnocení prodejců. Zaměřte se na ta negativní, ať víte předem, s kým budete obchodovat.

Co dělat, pokud mám podezření na podvod?

  • Dej nám o tom vědět, abychom věc prověřili.
  • Přidej hodnocení, abys upozornila i ostatní maminky.
  • Pokud jsi někomu sdělila údaje ze své platební karty, kontaktuj svou banku a kartu zablokuj.
  • Informuj policii.

Přečti si také:
Rady a tipy, jak bezpečně prodávat
Rady a tipy k bezpečnému nákupu

Všechna témata > Co kde najdu, jak co udělám? > Bazar > Jak prodávat?