no_title
29. dub 2018
1515 

Výsledky průzkumu vlivů na polohu miminka koncem pánevním

Když jsem ještě lehce zoufalá ze svého paličatého dítěte (sedící celé těhotenství na zadku), vyráběla tento dotazník, slíbila jsem výsledky zveřejnit a poslat, nuže tady jsou 🙂. Jen úvodem chci podotknout, že cílem dotazníku není žádná odborná studie (to by muselo být vyplňujících žen daleko víc), ale spíš podpora pro ty, které miminko v KP poloze mají a rozhodují se pro přirozený porod apod.

Dotazník mi vyplnilo celkově 163 žen.

Některá čísla je třeba brát ale s rezervou, protože jsem cíleně oslovovala ženy, které miminko KP polohou měly, proto je např. v mém dotazníku, že 28% žen mělo dítě při porodu jinou polohou než hlavičkou. Ve skutečnosti je celosvětově to číslo 3-4%.

Díky tomu, že jsem oslovila více žen, které měly KP polohu i při porodu, jsme se dověděli daleko více o tom, jaký porod KP je 🙂.

Teď už ke konkrétním číslům:

Má vliv to, zda je dítě prvorozené?

První zajímavostí bylo, že u druhorodiček se miminko do polohy hlavičkou otáčí později než u prvorodiček a dokonce později než u těch, které rodily potřetí. Konkrétně ve 30tt měly o 10% více dětí KP než u prvorodiček nebo u těch, které rodily potřetí. Ve 34tt už byla čísla stejná u všech 3 skupin. Zvolený týden (34tt) jsem volila proto, že se traduje, že okolo 34tt – 36tt si dítě volí finální polohu.

KP poloha ve 30.tt u prvorodiček:

44% KP poloha

56% hlavičkou dolů

KP poloha ve 30.tt u druhorodiček:

54% KP poloha

46% hlavičkou dolů

KP poloha ve 30.tt u třetího těhotenství:

46% KP poloha

54% hlavičkou dolů

Dále jak se to změnilo po 34tt:

KP poloha ve 34.tt u prvorodiček:

39% KP poloha

61% hlavičkou dolů

KP poloha ve 34.tt u druhorodiček:

40% KP poloha

60% hlavičkou dolů

KP poloha ve 30.tt u třetího těhotenství:

40% KP poloha

60% hlavičkou dolů

Příčiny:

Podívejme se na pravděpodobné příčiny KP polohy („příčinu“ první těhotenství bych brala s rezervou, protože, jak se ukázalo výše, nemá pořadí těhotenství na polohu až takový vliv, v tomto případě se ženy možná spíše domnívaly, že jde o příčinu. Ve skupině „příčina se nenašla“ nebo „první těhotenství“ by mohly být příčinou i psychické důvody

Co bylo spíše zajímavé, byly ony psychické příčiny, protože celých 40% z nich mělo sedavé zaměstnání a většina z nich měla nějaký větší či menší druh stresu, např. problematický vztah s partnerem nebo strach z porodu

Dědičnost

Jednou z možných příčin může být i dědičnost, osobně jsem si všimla, že se stává, že ženy, které měly i po 36tt miminko v KP poloze měly někoho takového i v rodině. V mém případě to byla babička, které miminko (mou mamku) otáčeli lékaři přímo při porodu přes spodek. Asi si musela dost užít… když jsem se pak ptala kamarádek, které měly také miminko KP, tak se dost z nich ozvalo, že někoho v rodině měly. Dle průzkumu to bylo 35% maminek, které měly miminko v KP poloze a zároveň měly někoho v rodině, kdo tuto polohu také měl.

Pohlaví:

V KP poloze při porodu zůstalo 54% holčiček a 46% chlapců.

Otočení miminka:

Z metod otočení, které ženy zkoušely to bylo např. domlouvání miminku, různá cvičení (indický most, kočičí hřbet, drhnutí podlahy), často se zkouší i svícení baterkou nebo pouštění příjemné hudby do míst, kam se má dítě otočit.
9,5% podstoupilo i manuální obrat zevními hmaty. Z alternativních metod to bylo například moxování, homeopatie nebo rebozo.

Z metod, které pravděpodobně fungovaly (s jistotou nemůžeme říci, dítě by se dost možná otočilo i samo) to bylo:

  • Domlouvání miminku – 8%
  • Cvičení (kočičí hřbety, indický most, drhnutí podlahy na všech čtyřech) 8%
  • Imaginace – téměř 5%

Jako neúčinné se ukázalo svícení baterkou, protože jej zkusilo 35% žen, které měly polohu KP, ale pouze jedna žena uvedla, že to údajně pomohlo.

Manuální obrat:
Tvrdí se, že jedinou účinnou metodou otočení miminka je manuální obrat. Ten prováděli již staří Aztékové, dnes se provádí v nemocnici pod dohledem lékařů, aby bylo vše bezpečné. Nicméně společnost nemá v tento zásah moc důvěru, obávají se komplikací, proto ani v našem průzkumu jej mnoho žen nepodstoupilo – pouze 6 žen (necelých 7% těch, které měly KP polohu i po 34.tt)

Pokusy o otočení dítěte (cvičnení, manuální obrat apod.) Bohužel mi na otázku, zda se manuální obrat povedl odpověděly i ty ženy, které jej buď nepodstoupily nebo předchozí otázku nevyplnily, takže data nesedí. Každopádně dle jiných průzkumů úspěšnost závisí na zkušenosti lékaře, ale i na tom, zda se jedná o první těhotenství apod. Úspěšnost je dle tohoto článku 40 – 85%

http://www.rodina.cz/clanek7655.htm

Většinou si každá porodnice dělá svůj průzkum o úspěšnosti, například na FNO, kde jsem jej podstoupila, to bylo okolo 50%, co jsem slyšela, nejvyšší úspěšnost má dr. Hruban z Brna (ale čísla nemám, pouze hodně pozitivních recenzí)

Způsob vedení porodu (dle tohoto průzkumu):

Císařský řez: 54%

Přirozený porod KP 46%

Jiný průzkum ukazuje, že se v ČR se rodí tato jiná poloha z 95% císařským řezem https://zena.aktualne.cz/rodina/hodina-pravdy-porod-koncem-panevnim/r~i:article:757357/?redirected=1524906635

Pravděpodobně tyto data ovlivnil fakt, že jsem oslovovala více žen, které chtějí přirozený porod a chtěly samy rodit i KP přirozenou cestou

Délka první doby porodní:

  • 70% žen mělo 1. dobu porodní do 7 hodin, což je průměr i u běžného porodu hlavičkou.
  • 30% z nich dokonce pouze 3 hodiny a méně.
  • Asi 14% žen mělo trochu delší první dobu porodní a to 13-17 hodin.
  • Jen vzácně trval porod 17-24 hodin nebo více než 24 hodin (to z celého průzkumu uvedly jen 2 ženy.

Pak by se tedy o pověsti, že porod KP trvá vždy delší dobu, dalo trochu pochybovat. Když jsem dělala průzkum o vlivu cvičení s aniball, tak 1. doba porodní trvala v průměru 7,7 hodin u obou skupin

Délka druhé doby porodní:

Co průzkum ukázal, bylo, že déle trvala druhá doba porodní.

  • 45% rodiček uvedlo, že trvala 20-40 minut 
  • 36% porodilo do 20 minut
  • 13,6%  pak mělo 2. dobu porodní delší než 60 minut.

Komplikace:
Co se týče komplikací přirozeného porodu KP, vyšla celkem optimistická čísla. 81% těchto porodů bylo zcela bez komplikací.
A závěrem, ty z vás, které si výsledky dotazníku čtou a máte momentálně miminko otočené zadečkem dolů, tak dle průzkumu se většina z nich (69,4%) miminko otočilo správně mezi 34 a 38 tt. I ve 38tt jich bylo dost, 3 ženy odpověděly, že se miminko otočilo právě v tomto týdnu (já v tom týdnu již porodila), takže vždy nějaká naděje je 🙂.

Výsledky z vyplňto ke shlédnutí zde:

https://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/vliv-zivotniho-stylu-a-anamn/

Zajímavé. Nemůže mít na délku první porodní doby vliv to, že většina dotázaných žen, které rodily KP přirozeně, byly druhorodičky?

1. kvě 2018

@slunea to z toho průzkumu úplně vyčíst nejde, nedalo mi to tu možnost, ten systém

1. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli