marketka_m
5. pro 2020
308 

Doba příprav a očekávání...advent

Advent již začal. V mém okolí někteří mluví o pokání, někdy o smutku, o depresi. ALE! advent pochází z latinského adventus, což znamená příchod. Příchod = narození Ježíše Krista. 

Je to doba, kdy se připravujeme na VÁNOCE. Když čekáte návštěvu (přátelé, oslava narozenin, známí ze zahraničí...) naplánujeme si oslavu. Připravíme pití, jídlo, doma gruntujeme 🙂 Těšíme se na setkání. Ale buďme upřímní. Někdy tyto přípravy dají zabrat. Nejednou se těším na oslavu narozenin, ale pak jsem mrtvá z toho, jak vše je třeba připravit a nachystat. A tak se mi zdá, že během příprav ještě neslavíme - v jiném případě by bylo těžko odlišit oslavu od příprav.

Adventní radost má hluboký duchovní základ: čistíme naše domovy (někdo gruntuje již od října), ale měli bychom myslet i na čištění srdcí a duší. Odpuštění, smíření -  to jsou podle mě hlavní úkoly. Co to vyžaduje? Je potřeba sebereflexe, chvíli oddychu a zastavení se, abychom mohli nahlédnout do sebe sama a znovuobjevit smysl života. smysl každodenních "úsilí". Myslím, že toto období nás zve k tomu, abychom našli chvíli sami pro sebe, i kdyby jenom chviličku, a podívali se na sebe, na svou rodinu, na lidi kolem sebe. Možná to bude sebereflexe o snech - jaký chci mít život, jaké chci mít emoce, jaké vztahy chci v životě mít. 

Advent. Je to čas zázraků. Ale zázraky se nestávají jen tak - vyžadují naše odhodlání, naši energii, víru a pocit vděčnosti za to, co již máme. Zázraky, které zažíváme v každodenním životě, považujeme příliš často za normální a přirozené. Zvykli jsme si na ně.  Tento nedostatek vděčnosti bohužel otevírá dveře k tomu, abychom "ztratili". Děkujme za to, kde jsme, co jsme a koho máme. 

  • Jak dlouho trvá advent? 

Adventní čas začíná čtyři týdny před Vánocemi. V kostelech se začíná objevovat fialová barva, která má znamenat pokání. Není to o smutku, ale o pozvání k zamyšlení. Počátky adventu sahají do 4 st.n.l., tedy vlastně do doby, od kdy se slaví Vánoce. Termín Vánoc je vlastně "dohodnut". Z psychologického hlediska je podle mne čas zvolen ideálně :D Máme nejdelší noci a nejkratší dny. Mnoho lidí by prožívalo depresi z toho nejkratšího dne, ale většina žije přípravami na vánoce. A tak se ani nenadějeme a je po vánocích a najednou nejkratší den v roce je za námi a dne začíná přibývat. :D A to je optimistické :D 

  • Adventní zvyky

V mnoha zemích jsou adventní zvyky živé, barevné a krásné.. v některých jsou zatraceny přes "životní koloběh". Mnoho zvyků znáté, a nebude to pro Vás novinka 🙂

ADVENTNÍ VĚNEC - nejčastěji ve tvaru kruhu, na kterém se nachází 4 svíčky (symbolizují 4 neděle). Každý z nich je symbolem darů ducha:
- první svíčka je symbolem MÍRU, 
- druhá svíčka je symbolem VÍRY, 
- třetí svíčka je symbolem LÁSKY, 
- čtvrtá svíčka je symbolem NADĚJE

Je to tedy úžasný okamžik, kdy se můžeme zamyslet nad MÍREM v našich životech (mír ten pravý, který naplňuje život, srdce a naše rodiny. Můžeme se zamyslet nad VÍROU (možná ta, která je nad rámec naší logiky), nad LÁSKOU (k lidem, k nepřátelům, k životu..) a nad NADĚJÍ (která je silná, vytrvalá...) Věnec je symbolem komunity, která věří v lepší zítřek. Zelené větve znamenají život a naději. Svíčky znamenají světlo. A kruh koloběh života.

ADVENTNÍ KALENDÁŘ - tak trochu speciální kalendář, který odečítá dny do Štědrého dne. První myšlenka se objevila v 19. stolení v Německu. Tento zvyk je v mnoha zemích.

ADVENNTÍ LAMPIÓN - u nás spíše méně oblíbený. Jedná se vlastně o lampu, uzavřený čtyřúhelník, jehož stěny zdobí často biblické symboly. Lampión, lucerna je symbolem podobenství o biblických moudrých pannách, které byly připraveny na příchod Zachránce.

V našich domovech používáme různé lampy, světýlka, svíčky... k osvětlení temného zimního období. Výsledkem je to, že naše domovy mají úžasnou atmosféru 🙂 Světlo překonává temnotu. 

Pojďme se tedy radovat během adventního období. Pojďme si najít chvíli sama pro sebe. Věřím, že to pro nás bude užitečné!

Moc hezky clanek 🙂

15. pro 2020

@mariegroth děkuji

15. pro 2020

Začni psát komentář...

Odešli