28 / 37
    A je skoro hotovo
    hojda
    autor

    Příprava bylinkového sirupu je jednoduchá a nepotřebujete k tomu být zkušenými bylináři. K výrobě jitrocelového sirupu potřebujeme natrhat na čisté louce listy jitrocele kopinatého, popřípadě jitrocele většího. Když už se někde vyskytuje, tak obvykle ve větším množství, takže natrháme co největší množství.

    Listy propláchneme vodou a skládáme ve vrstvách do vypařené pětilitrovky střídavě se stejně vysokými vrstvami krystalového cukru. Z jedné pětilitrové sklenice budeme mít na konci přibližně dva litry sirupu.

    Sklenici zavřeme a dáme na temné a studené místo, popřípadě do ledničky na 6-8 týdnů. Po této době obsah vyndáme do hrnce a zahříváme dokud se nerozpustí a nezačne "kloktat" k varu. Pokud jsme dávali příliš cukru a málo listů, můžeme do těžko se rozpouštějící hmoty přidat trošku převařené vody. Sirup přelijeme přes cedník a listy vyhodíme. Hotový sirup pak necháváme raději v ledničce, aby se nezkazil.

    Natlačte si léto do sklenice.
    Jitrocelový sirup má krásnou vůni a hnědo-zlatou barvu. Kromě běžného používání lze využít jeho léčivé vlastnosti při kašli a zánětech u dětí i dospělých.

    20. kvě 2013

    může se pít i jako sirup na běžné pití??

    23. kvě 2013
    hojda
    autor

    @bubla87 Asi bych ho spíš brala jako meducínku🙂

    23. kvě 2013

    @hojda píšeš že krpmě běžného použití, tak mě to nešlo do hlavy, znám to právě jenom jako lék na kašel🙂

    23. kvě 2013
    hojda
    autor

    @bubla87 to je recept z netu, nechtělo se mi vypisovat, já bych na běžné nepoužívala

    23. kvě 2013