Příspěvek na bydlení a na dítě. Máme na to nárok? Jaké doklady je třeba doložit?

Zodpovězené
6. srp 2022

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda máme možnost získat příspěvek na bydlení a příspěvek na dítě.

Bydlíme ve vlastním bytě s hypotékou 13 500 Kč, 1 500 Kč energie, služby 3 200 Kč, vše poplatky na jeden měsíc. Pojištění 2 000 Kč za rok. Máme jedno dítě, dvouleté. Příjem můj 7 500 Kč mateřská, partnera 22 000 Kč.

Momentálně probíhá médií kauza, kdy úřednice nemají dávat příspěvky a nejlépe vše zamítnout.

Proto bych se touto cestou chtěla optat, na co všechno máme nárok a jaké doklady je potřeba na Úřadu práce doložit.

Děkuji předem za info.

Hezký den,

nejprve bych chtěla upozornit, že není v moci úřednic libovolně rozhodovat o tom, komu dávku přiznají a komu ne. Nárok na dávku je zcela jasně zakotven v předpisech. Nevěřte, prosím, řečem typu "jedna paní povídala". 🙏

A teď k Vašemu případu. Dle mého názoru na dávku příspěvky na bydlení nebudete mít nárok. Hypotéka ani pojištění domácnosti se do nákladů na bydlení nezapočítávají. Vaše uznatelné náklady jsou pouze energie a služby, tj. 4 700 Kč. Aby Vám vzniknul nárok na dávku SSP příspěvek na bydlení, musí být výše nákladů na bydlení vyšší než 30 % čistých měsíčních příjmů (v Praze 35 %).

Naopak na přídavek na dítě by Vám nárok vzniknout měl. Tam platí podmínka, že celkové čisté měsíční příjmy domácnosti nesmí být vyšší než 3,4násobek životního minima rodiny. Životní minimum Vaší rodiny je 10 450 Kč, Váš čistý měsíční příjem by tedy neměl přesáhnout částku 35 530 Kč.

Na Vašem místě bych si tedy podala žádost o dávku SSP Přídavek na dítě na místně příslušném Úřadu práce. V případě, že máte datovou schránku či bankovní identitu, můžete požádat i online přes webové stránky MPSV. Formulář je interaktivní a se vším Vám pomůže.
K podání žádosti budete potřebovat i potvrzení příjmu za předchozí čtvrtletí, které musí být potvrzené ze zaměstnání.


Bc. Adéla Cachová
sociální pracovnice