Převod nemovitosti do SJM. Co vše k tomu potřebuji?

Zodpovězené
29. zář 2023

Dobrý den,

manžel za svobodna koupil pozemek, na němž jsme postavili spolu dům již jako manželé. Hypotéka je psaná na oba, dům je jen na něj.

Co vše potrebuji, aby se dům přepsal do SJM?

Vyřizuje to notář nebo se papíry odnesou jen na Katastrální úřad?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Z Vaší zprávy to není zcela přesně zjevné a není tedy jasné, proč je dům psán pouze na manžela, neboť podle ustanovení § 709 občanského zákoníku je součástí společného jmění pouze to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství.

Od uzavření sňatku manželé nabývají majetek do jejich společného jmění, nicméně majetek každého z nich nabytý před manželstvím do tohoto rozsahu nespadá. Pokud jste tedy dům nabyli již za trvání manželství, tak spadá do rozsahu SJM automaticky, leda byste měli zúženo SJM tak, že tam daná nemovitost nespadá. Jinak dům, i když je pouze manžel uveden v kupní smlouvě, spadá do rozsahu SJM a musel by se při případném vypořádání zohlednit a vypořádat.

Nicméně, pokud by se opravdu stalo, že dům je ve výlučném vlastnictví manžela, pak se ve vašem případě nabízí možnost rozšíření SJM, která dává možnost upravit si vzájemné majetkové vztahy smlouvou ve formě veřejné listiny – notářského zápisu. Smlouvou o rozšíření společného jmění můžete učinit součástí společného jmění věci, které jsou ve výlučném vlastnictví jednoho z váš, nebo je máte spolu v podílovém spoluvlastnictví. Toto rozšíření může zahrnovat všechno, co nabyl před uzavřením manželství do výlučného vlastnictví jeden z manželů, jako právě pozemek, případně i dům, které má nyní ve vlastnictví pouze váš manžel.

Jedná se o veřejnou listinu, kterou lze sepsat u notáře, který by vám zároveň mohl pomoct s její formulací. Notář připraví smlouvu tak, aby se pozemek (případně dům) stal předmětem tohoto společného jmění, a případně také zajistí vklad do katastru nemovitostí. Smlouvy o manželském majetkovém režimu se zapisují do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeného Notářskou komorou České republiky. Právní účinky tohoto zápisu jsou takové, že manželé se mohou obsahu těchto smluv vždy dovolat také vůči třetím osobám, i když tyto třetí osoby nebyly s jejich obsahem seznámeny. Zápis do tohoto seznamu je veřejně přístupný přes internetovou stránku Notářské komory České republiky. Pokud by nedošlo k evidenci a zveřejnění smlouvy ve veřejném seznamu, pak je smlouva účinná jen mezi manžely, případně je účinná vůči třetí osobě pouze za předpokladu, že tato osoba byla o smlouvě prokazatelně informována.

V případě zájmu o právní pomoc nebo zastoupení mě klidně kontaktujte.


JUDr. Renáta Smetana
Smetanovo náměstí 979/2, Ostrava
mail: info@advokatkaostrava.cz
web: www.advokatkaostrava.cz
tel.č.: 603 33 33 44