Zánět močových cest v těhotenství. Co s tím?

Zodpovězené
30. črc 2019

Dobrý den.

Celé těhotenství nárazově špiním a ve 24 TT se ke špinění přidalo pálení při domočovaní a neustálý pocit na malou i po vyprázdnění.

Gynekolog mi předepsal Urifos, 1 dávku, která sice okamžitě zabrala, ale po týdnu se situace opakovala. Opět jsem doslala Urifos, tentokrát potíže ustoupily na 3 týdny. Potom opět špinění a urputné nutkání na malou, močení jen po troškách. Byla provedena kultivace moči i stěry z pochvy a vše v pořádku, nic se neprokázalo.

Protože ale pálení při močení neustávalo, napsal mi gynekolog Amoskislav 21 tablet 3x denně 1. Opět při braní antibiotik vše v naprostém pořádku. Dnes ráno jsem dobrala poslední, jsem ve 30 tt a bojím se, že se bude situace opakovat a gynekolog mi už nic nenapíše (už teď se mu moc nechtělo kvůli negativní kultivaci).

Co tedy s tím, pokud se problémy budou opakovat? A lze mít zánět močových ces,t i když je nález v moči negativní?

Jsem z toho už zoufalá, nikdy jsem na záněty netrpěla.

Děkuji!

Dobrý den,

kombinuje se nám tady několik aspektů. Asi nejdůležitější "vstupní informace" jsou tyto: 1) ženy často nejsou schopné poznat, odkud jejich potíže/bolesti vycházejí (vše je těsně vedle sebe) - zda vagina, močová trubice, atd. 2) Též kultivaci odkudkoli (dýchací cesty, močové cesty, střeva) nelze věřit stoprocentně - jsou tam falešně pozitivní (kontaminace) i negativní nálezy a taky např. anaerobní bakterie standardními metodami nenajdete.

Asi nejlepší řešení by mohlo být Blokurima 1 sáček na noc (preventivně).


Přeji Vám hezký zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň