Ranná sportovní specializace u dítěte. Je ok, když chce dítě dělat jen jeden sport?

Zodpovězené
20. dub 2023

Dobrý den,

jak kompenzovat všestranný rozvoj u dítěte, které je zapálené do jednoho sportu (basketbal)?

Zapojit nějaké balanční cviky? Popř. jaké?

Děkuji

Dobrý den,

bohužel nevím, kolik je vašemu dítěti a zda-li máte holčičku nebo chlapečka, abych Vám dokázala odpověď přímo „na míru“ . Proto svůj dotaz můžete ještě upřesnit .

Ale obecně lze říci, že již od malička by měl být cílený pohyb dítěte zaměřen všestranně, a to z toho důvodu, aby docházelo k rovnoměrnému zatěžování těla. Pokud jsou tréninky, byť jednoho sportu, konkrétně u Vašeho dítěte, basketbalu vedeny všestranně, pak by výběr pouze jednoho sportu vývoji pohybového aparátu nevadil. Děti by však měly trénovat nejen techniku, ale součástí by měla být i atletická průprava, posilovací část a to včetně i balančních cvičení, samozřejmě je vhodné rozcvičení a také strečink po každém tréninku. Jako kompenzace k jednomu sportu jsou všeobecně vhodná různá protahovací, stabilizační a rovnovážná cvičení.

V současné době se hodně zařazují koncepty a cvičení dle vývojové kineziologie. Koordinaci pohybů si děti osvojují např. cvičením na hudbu, děvčátka zaujme taneční cvičení, aerobik, chlapci možná více upřednostní aktivity formou hry, využít můžete také nejrůznější pomůcky na cvičení, ortopetické podlahy i balanční pomůcky a zahrát si s nimi např. hru Twister, Škatulata hejbejte se, Pán čáp ztratil čepičku a další.

Pokud tedy máte pocit, že Vašemu dítěti v rámci jednoho sportu chybí některá z výše uvedených složek pohybu, pak ho zkuste zapojit i do jiných pohybových aktivit než je pouze basketbal. Motivujte ho, sportujte s ním. Nemusíte se hned zúčastnit skupinových lekcí, ale zacvičte si v pohodlí domova. Využijte současných trendů a najděte si vhodná cvičení a hry např. na YouTube. Chybí-li Vám nějaké cvičební pomůcky, navštivte např. náš e-shop spokonozka.cz a vyberte si takovou pomůcku, která pomůže všestrannému rozvoji těla Vašeho dítěte.

Pokud je Vašeho dítě předškolního věku, pravděpodobně bude mít dostatek přirozeného pohybu. Oproti školákům, kteří sedí minimálně půl dne v lavici a pohyb se jim během dne vytrácí, jsou na tom v porovnání školkové děti s pohybem mnohem lépe a Vy jako rodiče se nemusíte obávat, že by se dítě nerozvíjelo všestranně.

Nicméně, vnímáte-li, že se z cíleného pohybu dítěte vytrácí určitá důležitá složka a dítě by potřebovalo např. posílit střed těla pro lepší držení rovnováhy atp., je určitě vhodné zařadit balanční cvičení. Balancováním dítko stimuluje hluboký stabilizační systém, centruje klouby a aktivuje svalové skupiny kolem nich, čímž dochází k napřímení páteře.

Vyzkoušet můžete nejrůznější balanční pomůcky, jako ortopedické podlahy, kde jednotlivé sady obsahují balanční dílky, vhodná je např. sada MUFFIK držení těla, kterou jsme speciálně připravili na trénink rovnováhy a koordinace https://www.spokonozka.cz/ortopedicke-podlahy/o..., či univerzální základní sada MUFFIK medium 2, která obsahuje také mini dílky, jež jsou vhodné pro menší děti https://www.spokonozka.cz/sety-ortopedickych-po....

Zajímavým zpestřením mohou být rovněž pohybové hry na balančních kamenech Stapelstein https://www.spokonozka.cz/stapelstein/, a další pomůcky jako jsou balanční čočky, disky, polokoule, poloválce aj. Vše najdete v této kategorii https://www.spokonozka.cz/balancni-podlozky/, a to včetně tipů na používání.

Krásný den, Soňa


Mgr. Soňa Barvenčíková
Fyzioterapeut | Fyzioporadna, výběr vhodného zboží
mail: fyzioporadna@spokonozka.cz
tel: +420 728 182 829
Web | Blog | Facebook | Instagram