Padající kotníky u 2,5letého dítěte. Poradíte, prosím?

Zodpovězené
20. dub 2023

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda by se ve věku 2,5 let již měly řešit padající kotníky u dítěte.

Lze ještě nějakým cvičením a správnou obuví zachránit?

Psychomotorický vývoj byl tabulkový, syn je velice šikovný, pohyblivý, chvíli neposedí, chodíme cvičit i plavat, vše se mi zdá v pořádku. Nicméně teď po zimě, kdy se doma trávilo více času (doma plovoucí podlahy nebo koberec, chodil v ponožkách), se mi zdá, že mu kotníčky padají. Otec má plochou nohu, mohlo by to být dědičné. Zajímá mne ale, zda se tomu dá předejít. Klenba se ještě vyvíjí, to bychom v létě podpořili pohybem v terénu a naboso.

Můžete mi prosím poradit, zda koupit raději papučky do vnitřních prostor (zřejmě s pevnou patou?), popř. jak dále podpořit?

Moc děkuji.

Dobrý den,

z Vašeho popisu mi vyplývá, že se u Vašeho syna může jednat o valgozitu, tedy plochovbočené nohy.

Ráda Vám nejprve tuto problematiku krátce vysvětlím. O valgózních kotnících se hovoří, pokud je patní kost decentrovaná (vbočená) a pata nestojí kolmo s podložkou. Do tří let je valgozita patní kosti do 15° fyziologická a souvisí s růstem a změnami horního konce stehenní kosti. Postupným vývojem by se měla valgozita mezi 3. – 6. rokem zmenšovat až do hodnoty 5°. Pokud však v předškolním a mladším školním věku dosahuje hodnoty 20° hovoříme již o patologii. Příčina valgózních kotníků není zcela objasněna, nejčastěji je však spojována se zvýšenou laxicitou (volností) vaziva. Další rizikové faktory jsou odchylky v psychomotorickém vývoji během prvního roku života, nevhodná obuv, nadváha, míra aktivity dítěte a nedostatek senzorických podnětů přicházejících k noze.

Je důležité zmínit, že diagnóza plochá noha bývá bohužel často zaměňována i s ostatními problémy chodidla a pohybového aparátu. Plochá noha je důsledkem oslabených svalů a uvolněných vazů v chodidle, plochou nohu způsobuje i změna postavení vertikální osy patní kosti. Zároveň existuje několik stupňů plochonoží.

Nicméně je dobré zdůraznit, že bez řádného vyšetření např. na podoskopu, není možné jen tak pohledem diagnostikovat plochou nohu, která se právě často zaměňuje s valgozitou. Proto bych Vám ráda doporučila návštěvu dětského fyzioterapeuta, který zhodnotí stav nožek vašeho dítěte a určí případnou diagnózu a následnou terapii.

Více o valgózních kotnících jsem se rozepsala již v této odpovědi .
https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna....

Na otázku, jestli může být problém dědičný, tak genetika může hrát v tomto případě svoji roli. Navíc je běžné, že děti od rodičů vše odkoukávají a opisují jejich pohybové vzory.

Je ale určitě dobré, že se zajímáte o prevenci, a pohyb dětí naboso je v tomto případě skvělý. Nechejte proto syna bosýma nohama zkoumat nejrůznější povrchy doma i venku, krásně tak své nohy bude stimulovat. Pokud máte pocit, že by mu byla doma bez botiček zima, vyzkoušejte protiskluzové ponožky, capáčky, návleky na kotníky či takovou obuv, ve které bude mít syn dostatek místa na prstíky. Na trhu je také už velké množství barefoot papuček, které jsou dostatečně široké a především měkké, bez žádných opatků a další opory klenby aj. Dětské nožky potřebují volnost, aby se nezabránilo jejich přirozenému vývoji a funkčnosti.

Podpořit nožky svého syna můžete také nejrůznějším cvičením na ortopedických podlahách, zapojte do hry nejrůznější pomůcky na cvičení (čočky, kameny, disky aj.), na kterých bude Váš syn aktivovat nejen chodidla, ale také posilovat i hluboký stabilizační systém, čímž podpoříte správný vývoj.

Spoustu tipů na cvičení, hry a jednotlivé pomůcky najde na www.spokonozka.cz, www.fyzionozka.cz, ale i na YouTube kanále https://www.youtube.com/@spokonozka.

Ať se Vám daří.

Soňa


Mgr. Soňa Barvenčíková
Fyzioterapeut | Fyzioporadna, výběr vhodného zboží
mail: fyzioporadna@spokonozka.cz
tel: +420 728 182 829
Web | Blog | Facebook | Instagram