Nohy do O a vtočené špičky - 20měsíční syn. Poradíte, prosím?

Zodpovězené
27. dub 2023

Dobrý den,

můj syn (20 m.) chodí v takovém širokém chodu (tak jako nohy do O) a špičky má vtočené dovnitř. Někdy nevím, jestli to dělá schválně nebo ne, ale šoupe občas špičkam po zemi. Pediatrička říkala, že se na to má fyzio podívat až po 2. roce. Jelikož už řešíme se starší dcerou valgózní kotníky a nohy do X, tak nechci nic podcenit a přijde mi, že je to pozdě řešit.

Děkuji za radu.

Míša

Dobrý den, Míšo,

z preventivních důvodů bych Vám návštěvu u fyzioterapeuta doporučila. Dotazy, jako je ten Váš, se i v této poradně opakují a bohužel zkušenosti vypovídají o tom, že je obecně stále ve zvyku podobná vyšetření odkládat. Budu se opakovat, jelikož to považuji za nesmírně důležité, ale dejte na svoji intuici, jelikož argumenty typu, že dítě z toho vyroste, nebo se to samo vyřeší, jsou opravdu liché.

Pokud Váš syn chodí tak, jak popisujete, tedy vtáčí špičky, tvar jeho nohou připomíná písmenko O a "normální" chůzi u něj nevidíte, řešte to s odborníkem již v tomto věku. Fyzioterapeut se zaměří na vaše dítě komplexně, zhodnotí, zdali nemá např. špatné postavení dolních končetin a tím oslabenou pánev, která vtáčení špiček může zapříčinit, vyšetří kyčle, navrhne vhodné terapeutické cvičení a doplňkové pomůcky.

Jakmile začnete řešit případné vývojové problémy včas, umožníte Vašemu synkovi, aby se nadále jeho pohybový aparát vyvíjel správně a můžete i zamezit navazujícím potížím, např. deformitám nohou a později i bolestím zad a kloubů.

Více jsem se již rozepsala v této odpovědi. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna....

Můžete se na mne obrátit také prostřednictvím online Fyzionožka poradny, kde se můžeme potkat přes video meeting. Podívala bych se takto na dálku na to, zda-li jeho chůzi může ovlivňovat jeho obuv, tedy zda-li syn vtáčí špičky s botou i bez boty stejně, rozhodně bychom si řekly více podrobností.

Držím Vám palce, krásný den přeji.

Soňa


Mgr. Soňa Barvenčíková
Fyzioterapeut | Fyzioporadna, výběr vhodného zboží
mail: fyzioporadna@spokonozka.cz
tel: +420 728 182 829
Web | Blog | Facebook | Instagram