Chození po špičkách u dítěte. Je třeba to řešit?

Zodpovězené
20. dub 2023

Dobrý den,

mám chlapečka, který má akutálně 20 měsíců, začal chodit tak před 5 měsíci a poslední dobou si stoupá na špičky.

Je to špatně?

Mám ho nějak upravovat nebo řešit?

Děkuji předem za odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Pokud máte pocit, že většinu času zapojuje Váš chlapec při chůzi celá chodidla, je možné, že jednoduše objevuje, co s nohama dokáže, může takto zjišťovat, co mu vlastní tělo dovolí.

Zkuste však svého chlapečka nejprve delší dobu pozorovat. Jestliže chodí pouze po špičkách a po plných chodidlech to neumí, co nejdříve navštivte odborníka. Umí-li chodit jak po celých chodidlech, ale dlouhodobě používá i chůzi po špičkách, návštěvu také zvažte, a to z preventivních důvodů. Odborník na základě vyšetření dokáže vyloučit či potvrdit, zda-li má chlapec nějaké problémy, které s touto chůzí souvisejí, může se jednat např. o nesprávné držení těla, zkrácení achilovky, ale zárodek potíží může být i tehdy, přetrvávají-li u dítěte primární reflexy. V některých případech je chůze po špičkách charakteristická pro děti s poruchou autistického spektra. Nicméně toto je jen drobný výčet příčin. Návštěvou odborníka tedy nic nezkazíte. Odborník vám ukáže, jak s děťátkem cvičit a jaké pomůcky jsou k tomu vhodné.

V dnešní době je na trhu mnoho skvělých pomocníčků, které děti jednak zaujmou svým vzhledem, jednak přirozeně podporují jejich vývoj.

Více o tomto tématu jsem se také rozepsala v odpovědi na podobný dotaz zde: https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna....

Přeji Vám příjemný den.

Soňa


Mgr. Soňa Barvenčíková
Fyzioterapeut | Fyzioporadna, výběr vhodného zboží
mail: fyzioporadna@spokonozka.cz
tel: +420 728 182 829
Web | Blog | Facebook | Instagram