Péče po císaři. Jak dlouho můžou otoky u jizvy přetrvávat? Je to obvyklý stav?

Zodpovězené
4. únor 2022

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na péči o jizvu/operační ránu po císařském řezu. Jsem po druhém porodu, první proběhl spontánně. Druhý bohužel akutní sekcí. Po porodu jsem aktuálně skoro 4 týdny. Jizva vypadá dobře, ale v hlubších vrstvách cítím stále otoky, které jsou tvrdé a bolestivé, zůstává mi také tzv. převis, ale to přisuzuju namáhané kůži těhotenstvím. Dělám samozřejmě masáže, doma už funguju, musím…. Nekrvácím a jiné obtíže nemám.

Zajímá mě ale, jak dlouho můžou otoky přetrvávat?

Mám je nějak řešit?

Značí to špatné hojení hlubších vrstev nebo je to obvyklý stav?

Na kontrolu ke gyn. jdu až po šestinedělí.

Děkuji

Dobrý den,

jizva po císařském řezu je hluboká břišní rána, která zasahuje do několika vrstev a kompletní zhojení může trvat až dva roky. Ideální by bylo, kdybyste si mohla dopřát dostatek odpočinku, v šestinedělí jste ještě velmi křehká a je to zásadní období pro správné hojení. Snažte se myslet na sebe, minimálně půl roku nezvedejte těžší věci.

Teď, pokud je již jizva zacelená a klidná, můžete začít s masážemi. Ideální doba aktivní péče o jizvu je minimálně jeden rok. Masírujte pravidelně, dokud se Vaše tkáně nebudou volně pohybovat ve všech směrech a ve všech třech vrstvách. K promazávání a masáži můžete používat oleje, bylinkové tinktury nebo i obyčejné sádlo Několikrát za den, třeba ve sprše, nebo když jste na WC, položte ruce na jiizvu a dýchejte do břicha. Tím zlepšíte prokrvení okolí a společně s masáží můžete předejít srůstům.


Přeji Vám krásný den,
Monika Suchánková Seidlová
www.podula.cz