Vyrážka - 4,5měsíční miminko. Čím to může být?

Zodpovězené
21. bře 2022

Dobrý den,

u našeho 4,5měsíčního miminka se opět objevila vyrážka. Jsme plně na UM. Asi před měsícem se objevila vyrážka poprvé. Přešli jsme na hypoalergenní mléko a doktorka nám předepsala mastičku Lipobase - vyrážka asi po 2 týdnech zmizela a včera se opět objevila. Už asi 3 týdny dáváme příkrmy, kromě mrkvičky, jelikož ta prý může být alergen. Začali jsme dávat zeleninové příkrmy, vždy po třech dnech měníme druh zeleniny a nebyl problém. Včera jsme dali pastyňák a večer se vyrážka opět objevila. Vůbec nevíme, co to může být a proč se to opět objevilo. Zasílám fotku vyrážky.

Děkuji za radu.

Dobrý den,

bohužel Vám také nemůžu odpovědět, na co Vaše dítě reaguje, protože může reagovat na nespočet složek ve stravě, u zaváděných příkrmů se to děje, může stejně tak reagovat na některé složky mléka, a je úplně jedno, že je to mléko hypoalergenní, není to přirozená potravina ani mateřské mléko, ale průmyslově zpracovaná surovina aditivovaná syntetickými vitamíny a minerály, pro dětské trávení to není přirozené a je to přesně to, jak se to jmenuje, tedy "umělá výživa".

Lidský organismus tedy může reagovat různě, mikrobiom miminka se teprve vyvíjí a jeho trávení nemusí být dobře přizpůsobené na některé problemnatické složky stravy (laktóza, kasein, obilné frakce, některé sacharidy atd.), zejména pokud má dítě genetický předpoklad k autoimunitě aka alergiím, nebo kdy jeho imunitu něco narušilo/narušuje. Takovými disruptory může být i očkování, léky, toxické látky v prostředí atd.

Se stravou se ideálně poraďte s dobrým výživovým poradcem, laik nemá erudici na to, aby se vyznal v tom, co může v trávení dělat neplechu, respektive jak to nahradit nebo na jak dlouho to eliminovat a kdy a jak to zase zavádět.

Lékař zase nemá čas a obvykle ani erudici na to, aby Vám radil se stravou, je to samostatný obor.

Podle vzhledu ekzému bych to já osobně rozhodně nemastila, to Vám ty papulky akorát ucpe a zhorší průběh.

Můžete zkusit používat dermo sprej z mořské plasmy na zasušení a zklidnění a pak lehce máznout dětským tělovým máslem Purity vision, ale pouze v případě, že bude ekzém vysloveně suchý nebo šupinatý. Pokud je začervenalý a spíš se dělají pupínky a papulky, pak cokoli mastného projevy spíše horší a je lepší nechat kůži dýchat a zklidňovat.

https://naturapura.cz/produkt/quinton-dermo-koz...


Přeji Vám krásný den.
Pavla