Odpolední spánek dcery. Jak moc je ve věku 18 měsíců důležitý?

Zodpovězené
6. únor 2022

Dobrý den,

hledala jsem různé články,ale moc jsem se tedy nedozvědela, tak bych se ráda zeptala Vás.
Dcera má 18 měsíců a začala zcela bojkotovat odpolední spánek. Jakmile zjistí, že ji chci dát spinkat, spustí se šílený křik. Nepomůže nic. Minule to trvalo půl hodiny, než se to povedlo, ale po půl hodině bylo po spaní. Následoval další křik trvající asi 40 minut.

Ale ke konkrétnímu dotazu. Jak moc je důležitý v tomto věku tento odpolední spánek?

Večer totiž usíná opravdu až kolem 21 hod. Často se mi i budí. Ráno spí asi do 7:30.

Je možné, že to přejde?

Doufala jsem, že min. do 2 let prostě spávat bude.

Děkuji moc za odpověď.

Hezký den, milá maminko,

spánek je velmi velmi individuální. Jsou děti, které odpoledne nespí od 1 roku a děti, které spí odpoledne i v 5 letech. Je třeba k tomu přistupovat jednotlivě podle potřeb dítka.

Je otázka, co se děje, když malá nejde odpoledne spát, je pak večer v pohodě nebo už je unavená třeba v 17 hodin a je ukňouraná a přetažená? Nebo je v pohodě a usne třeba ve 20 a spí do rána?

To jsou otázky, na které nemám odpověď, takže nemůžu úplně konkrétně říci. Každopádně může být, že dcerce stačí spát jen v noci. Njdůležitější je, jak se v tom cítíte vy všichni doma. Pokud by byl večer opravdu těžký, ubrečený a přetažený, tak bych hledala způsob, jak si odpoledne odpočinout třeba i bez spaní.

Lehla bych si s dcerkou a povídala ji pohádku, hladila, masírovala, atd. Neříkala bych tomu jdeme spinkat, ale třeba odpočívat, masírovat se nebo jakkoli, aby to dcerka neměla spojeno s tím, že to NECHCE, protože je to spaní.

Vyzkoušela bych různé možnosti a udělala si režim, který bude ten nej pro vás 🙂.

Vím, že jsem úplně neporadila, ale opravdu bez dalších indícií nemůžu být konkrétnější 😊. Je to o poznání celého vašeho života a fungování, můžeme se spolu spojit na konzultacích www.zivotemsdetmi.cz/konzultace nebo se můžeš přidat do naší fb skupiny Životem s dětmi - sdílení rodičů. 🙂


Zuzka Janešíková
autorka projektu Životem s dětmi
web: www.zivotemsdetmi.cz
facebook: Životem s dětmi - sdílení rodičů