10m. dítě se často budí, přes den je protivné. Může to být spánková regrese nebo je to jen období?

Zodpovězené
30. led 2022

Dobrý den,

prosím pěkně..syn 10 m., od 8. m. má stavy v noci, kdy cestuje, sedá si a kňourá, vyloženě nebrečí. Přijdu k postýlce, dám do pusy dudlík a jeho plyšáčka a zase hned usne. Tohle ale dělá klidně každou hodinu. Poslední týden je i protivný přes den. Už jsme s mužem jak zombie🤣, už nevíme, co s ním. Zkusili jsme vyměnit mléko, dostali typ na Viburcol homeopatika - bez úspěchu, už i hlídám, co vše mu přes den dávám jíst, jestli nemá nějakou alergii. Zubů má 8. Napadla mě spánková regrese.

Nebo je to jen nějaké období?

Děkuji

Hezký den,

ano, může to být spánková regrese, což je vlastně jen pojmenování stavu, který jste popsala. Takže záleží, jestli tomu tak chcete říkat, ale jedná se vlastně o to, že dítko má pravděpodobně hodně vjemů přes den, rostou mu zuby, objevuje nové věci, pohyby, způsoby pohybu, atd.. Dítko toho přes den přijme tolik, že má "vybráno" i na noc. Což způsobuje to, že se mu tyto vjemy nedokáží zpracovat přes den, tak se to přenáší na večer a noc.

Mohlo by pomoci, kdyby spal s Vámi v posteli, jste-li otevřeni tomuto způsobu, ne pro každého je to alternativa. Děti díky tomu cítí bezpečí a právě díky tomu často lépe spí.
Také můžete vyzkoušet před spaním dělat klidné aktivity, aby měla mysl čas se zklidnit. Pohádky, masáž, hlazení atd.

Každopádně doporučuji, abys Ty i manžel využili chvilky a klidně si zdřímli i přes den ;).

Držím palečky. 🙂


Zuzka Janešíková
autorka projektu Životem s dětmi
web: www.zivotemsdetmi.cz
facebook: Životem s dětmi - sdílení rodičů