Svěření dítěte do péče. Prosím, poradíte?

Zodpovězené
5. lis 2021

Dobrý den,

nejsem maminka, ale tatínek a tímto bych Vás chtěl požádat o radu.

Mám jednoho syna v péči od jeho 6 let, ročník 2004. Už jednou jsem si prošel peklo, které musí otec projít při soudních tahanicích,mpodrobování se návštěvám soc.pracovnic atd. a další už nechci. Bylo vše zbytečné, protože maminka si našla přítele narkomana, prošla detoxem a nakonec si vzala život.

Jde o mého 2. syna, ročník 2015. Maminka je cizinka.
Přišla do jiného stavu a opustila ČR. Po naléhání a vysvětlování, že tak by to určitě nemělo být, se nakonec vrátila. Udělal se test otcovství a...
Když synovi bylo 6 měsíců, tak jsme se s maminkou rozešli - 6/2015. Maminka se ozvala, jen když potřebovala potvrdit doklady k vycestování ze synem do její vlasti. Syn má samozřejmě české občanství.

Nyní chce sepsat mimosoudní dohodu o péči a výživném s tím, že to potřebuje k tomu, aby dostala rodičovský příspěvek.
Uvádí, že má syna v péči od výše uvedeného rozchodu. Což je pravda, a že jí platím 1 500 Kč měsíčně, což pravda není.
Několikrát mi řekla, že peníze nechce. Mám obavu, že po podepsání po mně bude soudně vymáhat dlužnou částku.

Dočetl jsem se jednak, že může žádat o rodič. příspěvek max. 3 měsíce zpět. A také, že může žádat max. do 4 let věku dítěte, není-li v rodině dítě mladší. Má půlroční holčičku s novým přítelem. Určitě nevidím problém na domluvě a výživném nyní platit, obzvlášť, když je syn už školák. Ale dluh nevím, jak a z čeho bych jako samoživitel platil.

Děkuji za jakoukoliv radu.😔

Dobrý den,

velmi nás mrzí, čím jste si v minulosti musel projít. Ohledně situace s Vaším druhým synem Vám můžeme sdělit, že pokud není soudem stanovené výživné na základě rozsudku, tak matka zpětně výživné vymáhat nemůže. Dohoda o výši a placení výživného není soudně vymahatelná, takže nemusíte mít obavy.


Přeji Vám krásný zbytek dne,
Helena Peterová
Odborný poradce
www.vasevyzivne.cz
tel.: 800 400 441