Špinění čerstvou krví mimo menstruaci. Co to může znamenat?

Zodpovězené
7. pro 2020

Dobrý den, pane doktore,

chtěla bych se zeptat, co to může znamenat... Jsem dnes 11. den cyklu a už asi druhý den mám při utření na WC na toaletním papíru průhledný hlen (který mám v tomto období kolem ovulace hojně normálně, ovulace bývá kolem 13. dne) s příměsí červené krve.

Cyklus mám pravidelný kolem 27 dní, menstruace bývá dva dny silná a pak následuje cca ještě týden špinění, kdy ke konci už to bývá taková hnědá krev, což bylo i tentokrát, nicméně teď mě znepokojila opět ta čerstvá krev v hlenu. Není to žádné velké krvácení, je toho trochu při utření, nicméně není to u mě běžné. Na pravidelné gynekologické prohlídce jsem byla před měsícem a vše včetně cytologie bylo v pořádku. Před cca 1,5 rokem jsem byla sledována pro cysty, které ale vždy s menstruací zmizely a občas jsem trpěla na mykózy, ale nyní žádné jiné obtíže nemám. Antikoncepci neužívám, těhotenství a poranění bych vyloučila. Možná jsem teď jen trochu víc unavená a ve stresu, ale to bývám i jindy, tak ani v tom nevidím důvod.

Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,
přítomnost krvácení v době ovulace může mít více příčin. Nejčastěji se jedná o krvácení v důsledku poklesu hladiny estrogenů v době prasknutí folikulu ve vaječníku. Druhou nejčastější možnou příčinou je zánět děložního čípku. Odlišit je lze pouze gynekologickým vyšetřením. Protože, se u vás jedná o novou záležitost doporučuji gynekologické vyšetření z důvodu vyloučení zánětu.
S pozdravem


Přeji Vám krásný den,
MUDr. Martin Kučera, Ph.D.
Centrum asistované reprodukce Sanus Jihlava
ivf-jihlava@sanus.cz
www.sanus.cz