Tvrdnutí břicha v těhotenství. Dá se s tím něco dělat v rámci fyzioterapie?

Zodpovězené
21. únor 2024

Dobrý den,

nyní jsem ve 22. tt, čekám druhé dítě. S první dcerkou mi v tomto týdnu začalo velmi silně tvrdnout břicho a to tak, že k večeru jsem se nemohla narovnat a pořádně chodit. Dostala jsem tehdy hořčík a klidový režim, těhotenství se podařilo dotáhnout do 39. tt. Nyní mi břicho začalo tvrdnout znovu, byť trochu méně. V porovnání s prvním těhu mám mnohem větší bříško, i tak už v tomto týdnu mám pocit, že mi musí každou chvíli explodovat, cítím, jak mě všude (zevnitř i zvenku, nevím jak to lépe popsat) tlačí.

Dá se s tím něco dělat v rámci fyzioterapie, nebo se to musí prostě jen přežít?

Děkuju za odpověď.

Dobrý den,

děkuji za Vaši otázku. Tvrdnutí břicha takto brzo v těhotenství může být způsobeno přetížením povrchových svalů břicha a v oblasti pánve. Pokud máte větší bříško než v předchozím těhotenství, může to být také způsobeno větším rozestupem povrchových břišních svalů a výskytem diastázy.
V těhotenství je normální, že obě poloviny povrchových břišních svalů se od sebe oddalují a vazivová blána se rozvolňuje, ale nemělo by to být moc. Můžete si zkusit v leže na zádech zvednout hlavu a podívejte se na bříško. Pokud vidíte nerovnosti, hrbol nebo vybouleninu, pravděpodobně máte diastázu břišních svalů. Pokud ano, velmi pravděpodobně s ní souvisí i Vaše problémy s tvrdnutím břicha. Při těhotenské diastáze se objevují přetížené začátky a úpony povrchových břišních svalů. Ty jsou ve středu břicha v oblasti u stydké kosti a spodních žeber. Také může být stažena bránice.

Doporučuji navštívit zkušenou fyzioterapeutku, která zjistí, při komplexním vyšetření celého těla, co Vám problémy způsobuje a potom uvolní přetížené svaly, zatuhlá místa ve fasciích a bránici. Také by Vás měla naučit, jak zapojit hluboké svaly břicha, aby těhotenství i porod bylo příjemnější. Uvidíte, že se Vám jistě uleví.

Kdybyste chtěla pomoci ode mně, ráda Vás objednám do ordinace v Praze.


S pozdravem,
Bc. Kristina Bertošová
fyzioterapeutka, osobní trenérka
e-mail: kristina.bertosova@gmail.com
www.bertosova.com