Jak efektivněji kojit, aby nebylo třeba přikrmovat umělým mlékem?

Zodpovězené
10. črc 2019

Dobrý den,

mám 2 týdenní miminko, které se snažím po sekci kojit. Mléko mi v porodnici naběhlo až 4. den, do té doby byl pouze přikládaný a dokrmovaným umělým mlékem. Nyní, doma, mléko mám, podle mě dost. Avšak jemu zjevně nestačí.

Kojíme každé 2-3 hodiny, od 40 do 60 minut. Je to zdlouhavé pití, ale saje a podle mě pije. Po této době však po 10 minutách i tak začně plakat a dožaduje se ještě UM. Někdy vypije 30, někdy až 60 ml UM.

Kojím s kloboučkem, protože se neuměl přisát na normální bradavku. Chtěla bych kojit kratší dobu,ne více než hodinu každé 2 hodiny.

Jak kojit efektivněji. aby nebylo třeba přikrmovat umělým mlékem?

Děkuji!

Dobrý den,

nástup laktace 4. den je zcela normální, není nijak zpožděný. Sekce jako taková také neznamená pro kojení zásadní riziko.

Zkuste kojit v savčí poloze (www.prirozenekojeni.cz), při kojení často střídat prsa - vždy když miminko začne kojení šidit, vystřídejte. Postupně doporučuji zbavit se kloboučků, kojení s nimi je pro miminko náročnější a pro laktaci problematičtější. Každé miminko to jednou zvládne, jen mu dejte čas a dostatek příležitostí, zkuste v savčí poloze tzv samopřisátí a vždy nejprve přkládejte bez kloboučku.

Nedokrmujte lahvičkou, pouze cévkou či stříkačkou.

A nebojte se, miminko je ještě malé, šance na plné kojení je veliká.

Kdyby se nedařilo, nezdráhejte se najít v okolí dobrou LP, která může velmi pomoci.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová