Jak často by mělo být kojeno 5týdenní dítě?

Zodpovězené
3. dub 2024

Dobrý den,

mám 5týdenní dcerku, kterou od porodnice kojím a dokrmuji umělým mlékem kvůli tomu, že jsem měla málo mléka. Dcerka v nemocnici hubla a od té doby se dokrmování neumíme zbavit.

Váží 4 kg a na její váhu jsme vypočítali, že má vypít cca 90 ml. Tedy pokud papá 8x za 24 hodin. Dcera si stále žádá víc. Koupili jsme už i váhu, abych věděla, kolik se kojí. Nejprve to vypadalo tak, že pomaličku zmenšujeme dávky umělého mléka, ale dcerka nám přestala spát. Laktační poradkyně nám poradila, že jí máme dávat víc papat. Prý je hladová, ale ona vždy po papaní chce ještě víc, cucá si pěstičky a pláče.

Přes den ji vůbec žádným způsobem nemůžeme uspat.

Mateřského mléka vypije tak 40 ml, poté ji ještě dokrmujeme 50 ml umělého mléka.

Co nám doporučujete?

Jak často by mělo být kojeno 5týdenní dítě?

Děkuji

Dobrý den,

odpověď je velmi jednoduchá, řešení už složitější. 5týdenní miminko se má kojit tak často a tak dlouho, jak chce. Některé děti se kojí cca 8-10 denně, jiné třeba 12-15x.

Obávám se, že u Vás došlo k základu na problém už právě v porodnici - zde je běžné, že mimi hubne. Po porodu jde váha vždy dolů a opět, jak se maminka rozkojuje, začne stoupat. Právě tady je třeba kojit a kojit a kojit. Pokud dokrmovat, tak jen trochu a ideálně stříkačkou nebo cévkou. Nepíšete, jak dokrmujete, pokud lahvičkou, problém je na světě.

Váha je pouze bič na maminku. Nic Vám neukáže. Nelze říci, kolik mimi musí vypít na jedno kojení (výpočet 90 ml je pouze zprůměrovaný odhad na jedno kojení po 3 hodinách, ale jak je výše uvedeno, některé děti se kojí méně často a některé naopak čatěji, takže veškeré výpočty jsou k ničemu). Navíc, ne každé kojení musí být o hladu, důvodů ke kojení je asi tisíc a ještě víc. Tak je zcela normální, že mimi postupně potřebuje navyšovat dávky. Ideální by ale bylo zvyšovat dávku kojení a ubírat dokrm.

Nic ale není ztraceno. Ve Vašem případě bych zavedla několik zásad:
1 - nevážit (a když, tak jen třeba 1x za 3 dny, abyste si byla jistá, že mimi nehubne
2 - nepočítat, neevidovat, jen pozorovat mimi, jak pije, zda polyká atd.
3 - při kojení často střídat prsa, klidně několikrát za jedno kojení, třeba 6x nebo 8x. vždy, když mimi už nesaje a kojení "šidí".
4 - zrušit lahvičku (to je nezbytná podmínka) a začít dokrmovat cévkou přímo při kojení. Při poslední vystřídání prsou podat dokrm přímo na prsu cévkou (viz www.infookojeni.net, jde o cévku CN01. Dokrm pak postupně ubírat, ale cca 10 ml každé 3 dny
5 - udělat si takový restart, zalézt si do pelíšku i s miminkem a tam s ním být ve dne v noci, kojit kůže na kůži, spát s miminkem a hodně kojit v noci, zkusit nosit v šátku i přes den, zkrátka kontakt, kontakt a kontakt, aby Vaše tělo pochopilo, že musí začít tvořit dostatek mléka pro svého drobečka. Jste zdravá dobře živená středoevropanka, není důvod, proč byste neměla mít pro své mimi dostatek mléka.

Moc a moc držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová