Existuje odsávačka, která je šetrná k bradavkám?

Zodpovězené
23. dub 2021

Dobrý den,

ráda bych podpořila laktaci odsáváním nevypitého mlíčka z prsu, avšak při použití ruční odsávačky pociťuji extrémní bolest na bradavce, kterou mi odsávačka táhne.

Ruční odsávání mi moc nejde, mlíčko teče po kapkách a trvá to extrémně dlouho.

Existuje na trhu odsávačka šetrná k bradavkám?

Děkuji

Dobrý den,

bohužel nemám dostatek informací ke zhodnocení situace, nevím, jak je staré miminko, jak doposud probíhalo kojení, proč je potřeba podpořit laktaci. Nejlepší podporou laktace je kontakt s miminkem a kojení jako takové. Kojit co nejčastěji, velmi pomáhá kojení v noci. Doporučuji i savčí polohu, která laktaci také velmi svědčí.

Odsávání jako takové pouze v případě, že se dítě z nějakého důvodu nekojí - nepřisává se, došlo k nedobrovolné separaci např. ze zdravotních důvodů. Pak může odsávání částečně udržet laktaci.

Pokud však kojíte, kojíte tak často a tak dlouho, jak chce miminko, kojíte často v noci, střídáte při kojení prsa i několikrát, pak odsávání považuji spíše za přítěž, či zbytečnost, která může opravdu způsobit poškození bradavek.

Přímo k Vašemu dotazu - v nabídce jsou od různých značek různé šetrnější nástavce, obecně elektrické odsávačky bývají šetrnější. Osobně mám dobré zkušenosti se značkou Medela Swing.

Držím palce, abyste vše zvládla.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová