První týden ve školce. Co si o tom myslíte?

Zodpovězené
5. zář 2020

Dobrý den,

nevím, kam jinam směřovat dotaz.
Syn nastoupil teď do školky, budou mu 3 roky. Odjakživa mamánek, uťáplný, bojácný,..poslední měsíc/dva, jako když otočí. Hyperaktivní, neposedí, pořad skáče, nahlas mluví,...
Ve školce je zřejmě takový lumpík..je jich ve třídě 9 a z toho pouze dva takto staří, jinak dětičky max 2,5 roku, které sotva mluví, takže syn se svou povahou vyčnívá.

Slyšela jsem dnes, když začal diskutovat, že se mu něco nelíbilo, jak paní učitelka na něj zakřičela: Copak zase??? Ale pak mi do očí řekne, že syn byl hodný, nevztekal se, akorát dost křičí a je neposedný, ale nic hrozného. A že tedy se nechtěl zapojit do společného tancování.
Mám z toho výčitky, protože doma si to nedovolí, je poslušný, hrajeme hry, tancujeme, zpíváme, hodně se mazlíme,..

Další věc...že nechce ze školky domů, vždy se tam přede mnou schovává, utíká nebo i brečí, že se mu doma nelíbí, že se na mě ještě netěšil atd. Velmi mě to mrzí, protože doma je opravdu takový mazlíček, sice divoký, ale pořad chce pomazlit, říká, jak mě miluje atd...

No a poslední, co mě trápí, je jídlo. Od narození je největší jedlík na světě, neví, kdy má dost, jedl by pořád, furt mluví o jídle, hraje si na vaření atd..a ve školce mu první den 4x přidali krupičkovou kaši. Samozřejmě měl doma velké bolení bříška. Domluvily jsme se s učitelkou, že mu přidá max. jednou, ale to je jednou svačinku, jednou polévka a jednou hlavní jídlo. Pak jdem po obědě domů a ptá se, kdy dáme večeři. Nepřijde mi to v pořádku😔. Má cca 97 cm a 13,5 kg.

Děkuji za názor.

Dobrý den,

podle Vašeho popisu neshledávám nic mimořádného - chlapec se dobře adaptuje ve školce, nepláče tam, neshání maminku, hraje si a celkem přirozeně má navrh nad mladšími batolaty. Je prima, že si paní učitelka umí poradit s případnými výchovnými věcmi a nemá potřebu žalovat a chtít po Vás intervenci.
Odchod domů - nesmíte si brát věci osobně. Malé dítě nežije v minulosti ani budoucnosti, to žije a jedná tady a teď. Tj. synek je právě zabavený, zaujatý aktuální činností či hrou, takže se mu domů nechce. Neřeší v tu chvíli, že jste jeho milovaná maminka a že pro něj dýcháte.
Jídlo - zřejmě chlapec jí rád a rád i jídlo připravuje, je to jeho povahový rys. Na Vás bude jej kultivovat - naučit chlapce jíst vhodnou racionální zdravou stravu, zavádět pravidla, kdy a kolik se sní, jaké jídlo, atd.
Uvedená výška a hmotnost jsou proporcionální a odpovídají věku.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová